Posts

MENU SIHAT

Image
Ubi Keledek Adalah Menu Sihat Untuk Diet
Hai semua..mesti ramai yang cari pelbagai menu sihat untuk diet kan ? Selalunya kita makan nasi , pasta atau pun sayur sayuran dan buah- buahan..Sebenarnya masih banyak lagi menu diet yang sihat untuk kita amalkan. Kali ini mama kongsikan khasiat ubi keledek sebab mama teringat yang abang mama ada bagi ubi madu cameron kat mama ...Oleh sebab mama suka sangat so mama nak kongsi khasiat ubi keledek ni untuk mereka yang bersusah payah cari fikir menu sihat untuk diet.
1. Sumber Karbohidrat SihatUbi keledek atau pun ubi jalar mempunyai kandungan karbohidrat yang rendah berbanding jenis ubi seperti kentang dan ubi lain. Ubi keledek mengandungi hanya 23 gram karbohidrat. ini menunjukkan ubi keledek merupakan sumber karbohidrat yang baik dan pasti dimasukkan dalam menu sihat diet anda, kerana ubi keledek tidak mengemukkan dan memberi kesan kenyang yang lebih lama.
2. Sumber SeratUbi keledek mempunyai serat hampir dua kali ganda berbanding jenis ubi yang …

SELAMAT PENGANTIN BARU

Image
Assalamualaikum semua..

Hari ni mama nak cerita pasal weekend lepas..Mama balik kampung mother in law (MIL)
kat kampung permatang gading pasir puteh..sape pernah pergi pasir puteh @ orang pasir puteh? Meh say hai sikit.kot2 kalau terjumpa kat pasir puteh boleh kenal2 hee..

Kat kampung mil mama line fon memang slow la sangat..celcom ke maxis ke umobile ke macam siput hah..kalau digi ok sikit..so mereput je la kat rumah kalau tak pergi mana2..


Tapi sabtu lepas mama ada jemputan kenduri kat tanah merah, kenduri kawan suami mama...
So hari sabtu sebelum balik dungun kitorang pergi kenduri dulu..Kawan suami duduk kat Felda Kemahang 3, Tanah Merah..Kitorang pergi rumah pengantin lelaki dulu sementara pengantin siap..


Dalam pukul 3 petang baru kitorang gerak ke rumah pengantin perempuan dekat tanah merah jugak cuma dia duduk kampung lain..nama kampung tu gual ipoh..Fisrt time mama pergi kampung tu..

Ni mama tunjuk gambar dengan pengantin, gambar makanan mama tak sempat snap sebab duk kalut …

HERBA MAHARANI

Image
TI ZHI BAI FENG WAN ATAU DIKENALI SEBAGAI HERBA MAHARANI



Assalamualikum semua.Mama nak share pasal herba maharani...Herba ni mama amalkan jugak..
Herba Maharani ni mengandungi ayam hitam (Gallus Gallus Domesticus), Cornu Cervus Nippon dan herba-herba tradisional China seperti ginseng, Concha Ostrea Gigas, Radix Angelica Sinensis dan sebagainya.
Bahan utama produk iaitu Gallus Gallus Domesticus dan Cornu Cervus Nippon memperkuatkan hati, ginjal, menambahkan darah dan tenaga batin.




Fungsi-fungsi Herba Maharani adalah seperti yang berikut :

Menyelesaikan masalah kronik wanita dan gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan dan lain-lain)Amalan terbaik untuk wanita selepas bersalin (menguat dan mengecutkan otot rahim)Menyelesaikan masalah sakit pinggang dan belakang, angin dalam badan, kebasAwet muda, memberikan keanjalan kulitMenghilangkan keletihan dengan meningkatkan kadar metabolisme    






¤¤Cara pengambilan Herba Maharani :
----》》Jika period tidak tetap…

BIOCLEANZ - Multipurpose Spray

Image
MULTIPURPOSE SPRAY

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca blog mama.
Terima kasih sudi singgah blog mama..okeyy, untuk perkongsian hari ni mama nak share satu produk best dengan anda semua.. sebab mama memang guna spray ni. Spray serbaguna ni banyak kegunaan nya..Memudahkan kerja-kerja rumah, memang patut beli satu hihi 


BioCleanz merupakan penjagaan rumah berasaskan Ekstrak Sea Ion Sea Ion ~~ konsentrasi garam air laut yang di ekstrak khas untuk menghasilkan kandungan mineral yang tinggi.So ia bebas dari bahan2 pencemar macam petrokimia, pengawet, agen pembuih, pewangi dan pigmen..Ekstrak SEMULAJADI tau.


DETAIL FOR SEA ION

《《《 Penemuan Sea Ion mendapat Pensijilan Eco daripada Persidangan Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta Pertubuhan Kesihatan Perikatan WFPHA 2000 yang dianggotai oleh Taiwan, Singapura, China, Hong Kong, dan Jepun yang dibentuk sejak tahun 1995. Sea Ion juga lulus dalam pemeriksaan piawaian EU (kategori gred makanan) serta disahkan sebaga…

BIOZONE FOOD PURIFIER

Image
BIOZONE FOOD PURIFIER - PURIFIKASI AYAM Assalamualaikum....

Apa khabar semua? Alhamdulillah untu nikmat yang masih di kurniakan kepada kita...Hari ni mama nak tunjuk dan share pasal biozone food purifier...Sekarang macam2 makanan yang ada pasaran..tak kira la yang berasaskan ayam, daging ikan atau sebagainya...makanan ni di pastikan berada dalam keadaan bersih dan elok di samping cara packaging yang menarik untuk menarik perhatian pembeli..tapi adakah kita sedar akan keselamatan makanan tersebut?
Sama-sama kita fikirkan...


Jom mama kongsikan pada semua apa yang terkandung dalam makanan kita seharian..Contoh di sini ialah ayam...Semua suka makan ayam kan..kanak2, dewasa, golongan tua...nak2 fast food yang berasaskan ayam..kfc..McDonald's..macam2 lagi la...
Jom mama tunjukkan hasil dari purifikasi ayam dengan menggunakan BIOZONE FOOD PURIFIER.

Masukkan ayam ke dalam bekas kaca @ aluminium, Penuhkan air ke dalam bekas tsebut sehingga paras air menutupi ayam tersebut...Sambungkan tiub sili…

Cara mengatasi stress

Image
Assalamualaikum semua Hari ni mama nak bagi tips mengatasi stress.. Ramai yang alami stress sekarang ni kan mungkin di sebabkan oleh masalah kewangan, cinta, kerja macam macam la..Dunia kini semakin mencabar..Jangan stress sangat ye sebab akan pengaruhi hidup kita seharian ..Contohnya bila bangun pagi je dah stress, ha confirm mood pn kelaut kan..so sepanjang hari kita akan stress dan moody.. tak syok la kan..
Jika kita inginkan kehidupan yang gembira, kita haruslah bijak mengatasi stress.Jom tengok tips @ panduan untuk tangani stress. 1. Jangan tinggal solat  Solat lah 5 waktu..Berdoa agar di beri petunjuk dan ketenangan supaya apa jua masalah dapat di selesaikan dengan baik.  


2. Positif  Semua orang senang untuk mengatakan “saya seorang yang positif” tapi sebenarnya susah hendak dilakukan. Untuk menjadi seorang yang positif, kita hendaklah kuatkan semangat diri dan yakin bahawa segala yang berlaku ada hikmahnya. Fikirlah yang baik dan jadikan lah diri kita sebagai seorang yang berani men…

Di sini Bermula

Image
Assalamualaikum semua

Semoga kita semua sentiasa di bawah rahmat dan berkat dari yang maha ESA. Alhamdulillah dapat semangat baru untuk buat blog baru sebab blog lama dah lama  di tinggalkan kesepian tanpa khabar berita 😅

So nak kenalkan diri la kat semua..Nama mama sebenar Silawati Mohd Zulkifli boleh panggil mamalala,sila,wati, lala ikut keselesaan semua ye..Mama suri rumah sepenuh masa dah hampir 5 tahun..Habiskan masa kat rumah jaga anak-anak dan suami sambil buat bisnes online dan offline..Mama ada 2 orang anak lelaki, Muhammad Faiq Amsyar 4tahun dan Muhammad Uwais Al mu’izz 2 tahun..Suami kerja gov biasa-biasa je..

Mama sekarang kat dungun terengganu.Sebelum ni duk kota tinggi johor 5tahun.. Alhamdulillah bulan 10 tahun lepas rezeki dapat balik negeri sendiri 😊

Tu je la dulu pasal mama..Kat bawah ni mama ada tepek gambar family mama ye






Ok semua.. Assalamualaikum